Typ štúdia: Doktorandské
Forma štúdia: Externá, prezenčná
Dĺžka štúdia: 4 roky
Jazyk výuky: Slovenský, Anglický
Absolvent študijného programu Záhradníctvo v III. stupni štúdia študijného programu Záhradníctvo ovláda vedecké metódy riešenia úloh záhradníctva, výskumu, jeho jednotlivých odvetví ako je ovocinárstvo, vinohradníctvo, vinárstvo, zeleninárstvo, kvetinárstvo a škôlkarská výroba. Podieľa sa na zostave vedeckých projektov, ktoré riadi na odbornej a vedeckej úrovni. V priebehu štúdia si osvojuje zásady samostatnej a tímovej práce, ovláda vedecké metódy, základný experimentálny výskum, vedeckú analýzu a syntézu výsledkov s premietnutím do nových technológií. Je schopný tvorivej práce, reaguje na domáce, ale aj medzinárodné projektové výzvy a poznatky, ktoré spätne využíva v oblasti vedy a výskumu.

Vie vystupovať na medzinárodných konferenciách, prezentovať vedecké publikácie, spracovávať rešerše, formulovať závery. Je pripravený spracovávať a predkladať projekty, granty s tematikou záhradníckej prvovýroby v sfére základného a aplikovaného výskumu. Absolvent III. stupňa študijného programu Záhradníctvo získava znalosti z rôznych oblastí na úrovni samostatného riadiaceho pracovníka v oblasti záhradníctva, ďalej je schopný pripravovať podklady k realizácii projektovania sadov, vinohradov a pivničnej technológie.

Absolvent:
  • môže svoje kompetencie uplatniť ako vedúci pracovník tvorivého výskumného tímu, ako samostatný vedecký pracovník na univerzitách, v akadémii vied, výskumných a vývojových pracoviskách, v štátnych orgánoch a orgánoch samospráv, v poradenských firmách a podobne,
  • môže vykonávať expertné činnosti v oblasti záhradníctva, ovocinárstva, vinárstva a vinohradníctva, pestovania kvetín, ako aj environmentálneho manažmentu,
  • nájde uplatnenie v projekčných firmách zameraných na projektovanie záhrad, ovocných sadov, kvetinových záhrad, vinohradov,
  • je schopný zastávať expertné funkcie na úrovni národných ako aj európskych orgánov,
  • je schopný vedecky riešiť možnosti zvyšovania obsahu bioaktívnych látok v rastlinných produktoch a požívatinách rastlinného pôvodu,
  • je schopný vedecky riešiť využitie bioremediačných techník na elimináciu pôdnych kontaminantov pred vstupom do poľnohospodárskych plodín,
  • je schopný vedecky riešiť možnosti antibakteriálnych látok na produktoch a požívatinách rastlinného pôvodu