Reštaurátorská tvorba Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave Bratislava Typ štúdia: Bakalárske Forma štúdia: Denná, prezenčná Dĺžka štúdia: 4 roky Jazyk výuky: Slovenský Absolvent študijného programu Reštaurátorská tvorba bakalárskeho stupňa má úroveň manuálnej šikovnosti a dostatočné zručnosti na riešenie problémov, aby zvládol technické úlohy v rámci konzervovania-reštaurovania diel výtvarného umenia. Kritické chápanie teórií a zásad umožňuje jednotlivcovi pracovať v oblasti konzervovania-reštaurovania v špecifickej obmedzenej oblasti pod dohľadom profesionálneho konzervátora-reštaurátora. Absolvent ovláda základné reštaurátorské zručnosti a vedomosti potrebné pre chemicko-technologický a reštaurátorský výskum a jeho vyhodnotenie, vypracovanie návrhu na reštaurovanie, ako i samotnej reštaurátorskej realizácii a jej podrobnej dokumentácii. Dokáže ich kreatívne uplatňovať pri výkone reštaurátorského povolania v rámci tímových reštaurátorských realizácií, alebo pri pokračovaní vo vysokoškolskom štúdiu podľa magisterského študijného programu. Absolvent má znalosti z filozofie a metodiky reštaurátorského procesu, všeobecné vedomosti z dejín výtvarného umenia a architektúry, tiež z teórie umenia, estetiky a dejín kultúry. Je schopný vykonávať reštaurátorský výskum, je schopný reštaurovať výtvarné diela a používať celý rozsah technologických postupov a materiálov vyplývajúci zo zamerania študijného programu. Študent je spôsobilý kooperovať pri odbornej činnosti s inými profesiami, udržiavať kontakt s vývojom vo svojej disciplíne, zaujímať a prezentovať postoje v oblasti hmotnej kultúry, riadiť sa primeranými praktikami v súlade s profesionálnym, etickým, právnym, ekonomickým a ekologickým rámcom svojej profesie a prezentovať svoju činnosť aj v cudzom jazyku. Absolvent je schopný kriticky posúdiť svoje schopnosti tak, aby bol motivovaný dosahovať vlastné profesijné ciele, ktoré dokáže identifikovať a autonómne zhodnotiť vo svoj prospech a rast. Absolvent má schopnosti a kompetencie samostatného ekonomického fungovania v spoločnosti. Dokáže si vybrať primeranú formu umeleckej prevádzky pre jeho tvorivé činnosti (SZČO, s. r. o., O.Z. a pod.) a využívať možnosti podporných grantových a rezidenčných schém v domácom a zahraničnom prostredí. Môže riadiť technické postupy v rámci jasne zadefinovaných oblastí konzervovania-reštaurovania a je schopný zodpovedať za technické úlohy, ktoré nie sú zložité. Aj keď je schopný riadiť technické zariadenia a prevziať základné manažérske povinnosti, tak nedosahuje ešte takú kvalifikačnú úroveň, aby mohol dozerať na celý konzervátorský reštaurátorský proces. So svojou úrovňou kompetencie, je schopný riadiť jednotlivých technických pracovníkov, ktorí majú nižšiu kvalifikačnú úroveň. Podať prihlášku Odkaz na program