Manažment živočíšnej výroby Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov Nitra Typ štúdia: Bakalárske Forma štúdia: Denná, prezenčná Dĺžka štúdia: 3 roky Jazyk výuky: Slovenský Ciele vzdelávania v študijnom programe Manažment živočíšnej výroby (Bc) sú zamerané na prípravu absolventa, ktorý disponuje vedomosťami a praktickými zručnosťami využívanými pri chove hlavných druhov hospodárskych zvierat, hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a hydiny. Neoddeliteľnou súčasťou štúdia sú aj teoretické poznatky a zručnosti z oblasti etológie a welfare chovu, genetiky, výroby krmovín, základov výživy a kŕmenia, prevencie chorôb, reprodukcie, ako aj techniky chovu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat. Vedomosti Absolvent má teoretické vedomosti o anatomickej stavbe a funkciách jednotlivých tkanív a orgánov, fyziológii a homeostáze vnútorného prostredia organizmu, správaní a metódach hodnotenia správania jednotlivých druhov hospodárskych zvierat, základných procesoch dedičnosti a premenlivosti živých organizmov, základoch výživy a výživnej hodnote krmív, spôsoboch a technológiách konzervovania a úpravy krmív, základných metódach šľachtenia, selekcie a plemenitby, mikroklimatických parametroch v ustajňovacích objektoch a prevencie základných produkčných ochorení, o fyziológii pohlavného cyklu, gravidity a využití biotechnických metód pri riadení reprodukčného procesu. Okrem toho má absolvent základné poznatky o biologických, produkčných a chovateľských aspektoch chovu, základných plemenách, plemenárskej práci, ako aj o postupoch a manažmente chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny, resp. pri hodnotení potravín živočíšneho pôvodu. Zručnosti Absolvent študijného programu Manažment živočíšnej výroby je schopný samostatne vyhodnotiť záznam správania, identifikovať poruchy správania a odhadnúť úroveň welfare v chove HZ, prakticky a samostatne pracovať v anatomickom laboratóriu, navrhovať riešenia pri stanovení ukazovateľov metabolického profilu a základných fyziologických funkcií organizmu. Ovláda metódy testovania genetických hypotéz a dokáže aplikovať teoretické poznatky pri posudzovaní kvality a výživnej hodnoty krmív, prakticky vypočítať energetickú hodnotu a stráviteľnosť krmív a posúdiť kvalitu konzervovaných krmív. Študent získa praktické zručnosti pri hodnotení morfologických a úžitkových vlastnosti HZ, detekcie ruje, metód diagnostiky gravidity a sonografického vyšetrenia reprodukčných orgánov a dokáže prakticky zmerať ukazovatele mikroklímy v objektoch pre zvieratá. Absolvent dokáže samostatne organizovať a zabezpečovať výrobné postupy a opatrenia v živočíšnej výrobe, aplikovať získané poznatky pri usmerňovaní techniky chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny, resp. vie prakticky posúdiť kvalitu násadových vajec a zvládne liaharenský proces hydiny. Zároveň dokáže vykonať rozhodnutia v oblasti plemenárskej práce a šľachtenia základného stáda, vykonávať kontrolu a vyhodnocovať kvalitu surovín a potravín živočíšneho pôvodu vo vzťahu k výžive ľudí. Kompetencie V rovine kompetencií dokáže absolvent samostatne aplikovať získané vedomosti a zručnosti pri tvorbe chovateľského prostredia HZ, pri riešení vzájomných interakcií systémov zabezpečujúcich činnosť buniek a orgánov, pri praktickom šľachtení zvierat a riešení rizík nesprávnej výživy zvierat vo vzťahu ku kvalite živočíšnych produktov a zdraviu. Vyznačuje samostatnosťou pri riešení teoretických a praktických problémov živočíšnej výroby a pri riadení chovu hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny z hľadiska produkcie kvalitných potravín živočíšneho pôvodu. Okrem toho dokáže prakticky vykonávať základné chovateľské postupy, organizovať stádo a denný režim chovu, kontrolovať zdravotný stav a reprodukčný proces zvierat, zabezpečovať základnú chovateľskú a účtovnú evidenciu. Je schopný efektívne pracovať ako člen tímu a riadiť kolektív výkonných pracovníkov zabezpečujúcich prevádzku chovu, resp. farmy, spolupracovať s plemenárskymi, obchodnými a servisnými subjektmi pre živočíšnu výrobu a riešiť základné problémy organizácie pracovných procesov. Uplatnenie absolventa Absolventi nájdu uplatnenie ako strední riadiaci a výkonní pracovníci vo všetkých typoch podnikateľských subjektov rezortu pôdohospodárstva, agropotravinárstva, v inštitúciách štátnej správy a samosprávy zameranej na živočíšnu produkciu a výrobu. Najmä v poľnohospodárskych podnikoch a na súkromných farmách živočíšnej výroby, v organizáciách poskytujúcich služby pre živočíšnu výrobu, v plemenárskych a chovateľských organizáciách, v samosprávnych orgánoch, ako aj vo vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúciách. Z hľadiska uplatnenia je absolvent po ukončení bakalárskeho štúdia spôsobilý a schopný sledovať nové poznatky vo vlastnom študijnom odbore, ale aj v príbuzných odboroch. Teoretické vedomosti a praktické zručnosti absolventov 1. stupňa štúdia poskytujú široké možnosti ich uplatnenia. Primárne je však absolvent pripravený na pokračovanie štúdia na 2. stupni nadväzujúceho študijného programu. Na SPU v Nitre môže v rámci odboru pokračovať v štúdiu na 2. stupni predovšetkým v študijných programoch Manažment živočíšnej výroby, Výživa zvierat a krmivárstvo a Genetické technológie v agrobiológii. Podať prihlášku Odkaz na program