Typ štúdia: Doktorské
Forma štúdia: Denná, prezenčná
Dĺžka štúdia: 6 rokov
Jazyk výuky: Slovenský

Príprava špecialistov uvedeného programu je zameraná na získanie hlbokých odborných vedomostí, potrebných schopností a znalostí, ktoré umožňujú plniť toto profesionálne zameranie a uplatnenie absolventa v praxi:

  • vykonávať potravinový dozor nad výrobou potravín živočíšneho pôvodu, manipuláciu s nimi a ich uvádzaním do obehu, najmä výsekového mäsa, zveriny, sladkovodných rýb a manipulácie s nimi,
  • vykonávať potravinový dozor v obchodnej sieti,
  • vydávať osvedčenia pre produkciu mlieka na mliekarenské ošetrenie a spracovanie,
  • vykonávať kontrolnú činnosť v uznaných exportných potravinárskych prevádzkach,
  • vykonávať audit, • vykonávať dozor pri dovoze a vývoze potravín,
  • vykonávať potravinový dozor nad výrobou, manipuláciou a uvádzaním do obehu potravín rastlinného pôvodu,
  • vykonávať potravinový dozor v zariadeniach poskytujúcich služby spoločného stravovania,
  • vykonávať potravinový dozor nad epidemiologicky rizikovými činnosťami výroby, ak ide o potraviny určené pre osobitné výživové účely ako je dojčenecká výživa, lahôdky, cukrárenské výrobky, zmrzlina, voda a iné,
  • vykonávať laboratórne vyšetrenie potravín v inštitúciách zaoberajúcich sa vyšetrovaním a kontrolou potravín,
  • vykonávať epidemiologickú činnosť vo veterinárskych a zdravotníckych zariadeniach,
  • riadiť prevádzku, technologické procesy výroby a optimalizovať hygienické podmienky pri spracovaní potravín vo výrobných potravinárskych organizáciách (mäsové, mliekarenské, hydinárske, tukové, mraziarenské, konzervárenské, verejného stravovania a pod.),
  • plánovať, organizovať, kontrolovať a vykonávať odbornú činnosť pri ochrane a tvorbe životného prostredia v príslušnom regióne,
  • organizovať a riadiť hygienu a technológiu spracovania vedľajších potravinárskych produktov z poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu,
  • usmerňovať výrobu akostnej mliečnej suroviny uplatnením najnovších poznatkov v poľnohospodárskej prvovýrobe mlieka a usmerňovať sanitačné práce (čistenie, dezinfekcia, dezinsekcia a deratizácia) v objektoch poľnohospodárskej prvovýroby a potravinárskych prevádzkach,
  • vykonávať detekciu pôvodcov infekčných a inváznych chorôb,
  • absolvent je spôsobilý vykonávať činnosť veterinárneho lekára so zabezpečovaním diagnostickej, terapeutickej, konzultačnej a preventívnej oblasti pri chorobách hospodárskych, domových a exotických zvierat,
  • vykonávať rôzne funkcie v hygienickej a epidemiologickej, inšpekčnej, kontrolnej a laboratórnej činnosti, ako aj rozvíjať vedeckú, poradenskú a expertíznu činnosť na vyššie spomínaných úsekoch,
  • pracovať na učiteľských miestach stredných, odborných a vysokých škôl,
  • absolventi môžu pracovať v rôznych odborných a riadiacich funkciách v orgánoch veterinárnej správy, vyšetrovacích a diagnostických zariadeniach, úradoch životného prostredia, na odborných úsekoch činnosti ministerstva obrany a ministerstva vnútra, ďalej ako riadiaci a odborní pracovníci na úseku kvality a hygieny potravinárskych podnikov, ako výskumní pracovníci vo vedeckých a vývojových inštitúciách,
  • pôsobiť aj v štátoch Európskej únie a iných štátoch sveta.