Typ štúdia: Bakalárske
Forma štúdia: Denná, prezenčná
Dĺžka štúdia: 3 roky
Jazyk výuky: Slovenský
Absolvent bakalárskeho študijného programu Farmárstvo rozumie teórii, princípom a podstatným faktom vzťahujúcim sa k poľnohospodárskym systémom, dokáže ich využiť pri navrhovaní poľnohospodárskych systémov v súvislostiach a to najmä s ohľadom  na dané agroekologické podmienky a potenciálne environmentálne dopady, vie použiť primerané teórie, technologické postupy a nástroje na navrhovanie, hodnotenie a realizáciu poľnohospodárskych systémov v konkrétnych podmienkach.  Absolvent dokáže navrhovať a realizovať poľnohospodárske systémy v konkrétnych agroklimatických podmienkach, organizovať a riadiť chov zvierat pri zachovaní dobrých životných podmienok, pohody a zdravia, aplikovať inovatívne postupy s cieľom eliminácie environmentálnych dopadov a optimalizovať prenos živín z pôdy cez rastliny k zvieratám pre produkciu kvalitných a bezpečných produktov a potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu.

Vedomosti
V rovine vedomostí a znalostí má absolvent hlboké teoretické vedomosti o zásadách produkčného procesu a princípoch pestovateľskej technológie poľnohospodárskych plodín, o manažmente ochrany rastlín, o základných procesoch dedičnosti, premenlivosti a biologickej bezpečnosti živých organizmov, o základoch a manažmente chovu zvierat v systéme farmy, o ochrane diverzity, o reprodukcii a metódach riadenia reprodukčného cyklu zvierat, o dietetických vlastnostiach a výživnej hodnote krmív, o spôsoboch a technológiách konzervovania a úpravy krmív, o príprave a riadení projektov v agrosektore v kontexte pôda-krmovina-krmivo-zviera-potravina a ich možných zmenách vplyvom pôsobenia okolitého prostredia.

Zručnosti
V rovine praktických schopností a zručností absolvent dokáže organizovať a zabezpečovať základné pestovateľské postupy poľnohospodárskych plodín v rozdielnych agroekologických podmienkach, kategorizovať ochranu rastlín proti chorobám a škodcom, vyhodnocovať kvalitu poľnohospodárskych produktov, interpretovať metódy testovania genetických hypotéz a metodické postupy v biologickej bezpečnosti, získa schopnosť analyzovať a interpretovať hodnotenia morfologických a úžitkových vlastností zvierat, aplikovať teoretické poznatky pri manažovaní chovu zvierat, dokáže realizovať kontrolu reprodukcie zvierat, aplikovať teoretické poznatky pri posudzovaní kvality a výživnej hodnoty krmív, tvorbe plánu kŕmenia a pri tvorbe a plánovaní projektov v pôdohospodárstve.

Kompetencie
V rovine kompetencií sa absolvent vyznačuje samostatnosťou pri riešení teoretických a praktických problémov pestovateľských a chovateľských postupov a procesov v meniacich sa agroekologických podmienkach. Dokáže samostatne prezentovať získané vedomosti z oblasti pestovania poľnohospodárskych plodín, chovu zvierat a kvality produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu, spolupracovať s partnerskými a servisnými organizáciami  pôsobiacich v agrosektore. Je schopný pracovať ako člen tímu a riadiť kolektív farmy zameranej na pestovanie rastlín, chov zvierat a produkciu poľnohospodárskych produktov.

Uplatnenie absolventa
Absolventi tohto študijného programe nájdu uplatnenie ako strední riadiaci a výkonní pracovníci v technicko-hospodárskej oblasti poľnohospodárskych podnikov zameraných na rastlinnú alebo živočíšnu produkciu, v technologickom procese poľnohospodársko – potravinárskych podnikov a v samostatnom podnikaní v oblasti agropotravinárskeho komplexu spôsobom farmového hospodárenia. Budú môcť vykonávať všetky odborné činnosti v  agropodniku, na farme, a ďalších poľnohospodárskych subjektoch, a okrem týchto činností budú platnými odborníkmi v podnikoch biologických a chemických služieb a komerčných inštitúciách, ako aj vo vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúciách. Systém kvality vzdelávania na FAPZ vytvára pre absolventa veľmi dobré predpoklady pre pokračovanie na vyššom stupni vysokoškolského vzdelávania (Manažment živočíšnej výroby, Manažment rastlinnej výroby).