Farmárstvo Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov Nitra Typ štúdia: Bakalárske Forma štúdia: Denná, prezenčná Dĺžka štúdia: 3 roky Jazyk výuky: Slovenský Absolvent bakalárskeho študijného programu Farmárstvo rozumie teórii, princípom a podstatným faktom vzťahujúcim sa k poľnohospodárskym systémom, dokáže ich využiť pri navrhovaní poľnohospodárskych systémov v súvislostiach a to najmä s ohľadom na dané agroekologické podmienky a potenciálne environmentálne dopady, vie použiť primerané teórie, technologické postupy a nástroje na navrhovanie, hodnotenie a realizáciu poľnohospodárskych systémov v konkrétnych podmienkach. Absolvent dokáže navrhovať a realizovať poľnohospodárske systémy v konkrétnych agroklimatických podmienkach, organizovať a riadiť chov zvierat pri zachovaní dobrých životných podmienok, pohody a zdravia, aplikovať inovatívne postupy s cieľom eliminácie environmentálnych dopadov a optimalizovať prenos živín z pôdy cez rastliny k zvieratám pre produkciu kvalitných a bezpečných produktov a potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Vedomosti V rovine vedomostí a znalostí má absolvent hlboké teoretické vedomosti o zásadách produkčného procesu a princípoch pestovateľskej technológie poľnohospodárskych plodín, o manažmente ochrany rastlín, o základných procesoch dedičnosti, premenlivosti a biologickej bezpečnosti živých organizmov, o základoch a manažmente chovu zvierat v systéme farmy, o ochrane diverzity, o reprodukcii a metódach riadenia reprodukčného cyklu zvierat, o dietetických vlastnostiach a výživnej hodnote krmív, o spôsoboch a technológiách konzervovania a úpravy krmív, o príprave a riadení projektov v agrosektore v kontexte pôda-krmovina-krmivo-zviera-potravina a ich možných zmenách vplyvom pôsobenia okolitého prostredia. Zručnosti V rovine praktických schopností a zručností absolvent dokáže organizovať a zabezpečovať základné pestovateľské postupy poľnohospodárskych plodín v rozdielnych agroekologických podmienkach, kategorizovať ochranu rastlín proti chorobám a škodcom, vyhodnocovať kvalitu poľnohospodárskych produktov, interpretovať metódy testovania genetických hypotéz a metodické postupy v biologickej bezpečnosti, získa schopnosť analyzovať a interpretovať hodnotenia morfologických a úžitkových vlastností zvierat, aplikovať teoretické poznatky pri manažovaní chovu zvierat, dokáže realizovať kontrolu reprodukcie zvierat, aplikovať teoretické poznatky pri posudzovaní kvality a výživnej hodnoty krmív, tvorbe plánu kŕmenia a pri tvorbe a plánovaní projektov v pôdohospodárstve. Kompetencie V rovine kompetencií sa absolvent vyznačuje samostatnosťou pri riešení teoretických a praktických problémov pestovateľských a chovateľských postupov a procesov v meniacich sa agroekologických podmienkach. Dokáže samostatne prezentovať získané vedomosti z oblasti pestovania poľnohospodárskych plodín, chovu zvierat a kvality produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu, spolupracovať s partnerskými a servisnými organizáciami pôsobiacich v agrosektore. Je schopný pracovať ako člen tímu a riadiť kolektív farmy zameranej na pestovanie rastlín, chov zvierat a produkciu poľnohospodárskych produktov. Uplatnenie absolventa Absolventi tohto študijného programe nájdu uplatnenie ako strední riadiaci a výkonní pracovníci v technicko-hospodárskej oblasti poľnohospodárskych podnikov zameraných na rastlinnú alebo živočíšnu produkciu, v technologickom procese poľnohospodársko – potravinárskych podnikov a v samostatnom podnikaní v oblasti agropotravinárskeho komplexu spôsobom farmového hospodárenia. Budú môcť vykonávať všetky odborné činnosti v agropodniku, na farme, a ďalších poľnohospodárskych subjektoch, a okrem týchto činností budú platnými odborníkmi v podnikoch biologických a chemických služieb a komerčných inštitúciách, ako aj vo vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúciách. Systém kvality vzdelávania na FAPZ vytvára pre absolventa veľmi dobré predpoklady pre pokračovanie na vyššom stupni vysokoškolského vzdelávania (Manažment živočíšnej výroby, Manažment rastlinnej výroby). Podať prihlášku Odkaz na program