Typ štúdia: Bakalárske
Forma štúdia: Externá, prezenčná
Dĺžka štúdia: 3 roky
Jazyk výuky: Slovenský
Ciele vzdelávania v študijnom programe Výživa ľudí  sú zamerané na prípravu absolventa, ktorý disponuje rozsiahlymi odbornými a metodologickými vedomosťami o úlohe potravinových zdrojov a význame výživy pri formovaní zdravia človeka a potravinovej bezpečnosti. Schopného sledovať a hodnotiť stav výživy človeka na základe fyziologických, genetických a metabolických funkcií, navrhovať výživové postupy výberom vhodných a nutrične hodnotných potravín s dôrazom na ich bezpečnosť. Schopného efektívne pracovať v nutričnom poradenstve a rozvíjať svoje vedomosti, zručnosti a kompetencie na druhom stupni vysokoškolského štúdia.

Vedomosti
Nosné vedomosti absolventa spočívajú v poznatkoch o anatomicko-morfologických, fyziologických, genetických a metabolických funkciách človeka, doplnených poznatkami o vplyve výživy na jeho vývoj a zdravie. Poznatky o živinách a jednotlivých zložkách v potravinových zdrojoch a princípoch správneho stravovania dopĺňajú vedomosti o biochemických zmenách pri syntéze a degradácii základných živín produkovaných v procesoch metabolizmu, o zásadách správnej prípravy pokrmov, o racionálnom stravovaní a potrebách výživy rôznych populačných skupín. Pozná základné metódy hodnotenia stavu výživy, diagnostiku nutričného stavu, hodnotenie telesnej kompozície, analýzu stravovacích návykov a chýb v stravovaní. Má základné vedomosti, návyky a praktické zručnosti v oblasti poradenstva vo výžive ľudí.

Zručnosti
Absolvent je schopný samostatne analyzovať a hodnotiť vzťahy génov pri realizácii morfologických znakov a fyziologických vlastností človeka, identifikovať nutričnú disbalanciu na základe správnej laboratórnej praxe analytického hodnotenia potravových zdrojov a základné toxikologické mechanizmy príjmu, metabolizmu, detoxikácie a eliminácie rôznych toxických látok z organizmu. Dokáže aplikovať metódy hodnotenia stavu výživy na úrovni analýzy nutričných záznamov, posúdenia telesnej kompozície a biochemických vyšetrení. Je schopný samostatne hodnotiť nutričné záznamy, odhaliť zdravotné a nutričné nedostatky, navrhnúť elementárne postupy preventívnej a liečebnej výživy výberom vhodných potravín, technologických metód a postupov pri príprave bezpečných a nutrične hodnotných pokrmov a zostaviť personalizovaný nutričný plán.

Kompetencie
Absolvent je  kompetentný s vysokým stupňom samostatnosti zhodnotiť stav výživy na základe využitia elementárnych  anamnestických, antropometrických a biochemických metód hodnotenia stavu výživy a využívať nutričné softvéry, aplikácie a prístroje pre hodnotenie stavu výživy a skríningové vyšetrenia. Pripraviť návrhy riešenia metodických, odborných a praktických problémov v oblasti výživy, zdravia, prevencie hromadných chorôb neinfekčného pôvodu a toxikologického rizika kontaminantov potravy. Samostatne a flexibilne dokáže prezentovať riešenia vlastnými poznatkami a stanoviskami. Je schopný efektívne pracovať v nutričnom poradenstve. Vedomosti zručnosti a kompetencie je schopný rozvíjať na druhom stupni vysokoškolského štúdia.

Uplatnenie absolventa
Absolventi bakalárskeho študijného programu sa môžu uplatniť v poľnohospodárskych podnikoch rôznych foriem, najmä podnikoch s výrobou potravín rastlinného aj živočíšneho pôvodu, v potravinárskych podnikoch a akciových spoločnostiach, podnikoch spoločného stravovania, kontrolných inštitúciách, organizáciách pre vnútorný a medzinárodný obchod s poľnohospodárskymi produktmi a potravinami, distribučných spoločnostiach v oblasti potravín, ako aj v osvete, reklame, školách a vedeckých inštitúciách. Uplatnenie v praxi závisí tiež aj od individuálnych schopností a aktivity samotného absolventa pri hľadaní zamestnania.

Z hľadiska uplatnenia je absolvent po ukončení bakalárskeho štúdia spôsobilý a schopný sledovať nové poznatky vo vlastnom študijnom odbore, ale aj v príbuzných odboroch. Teoretické vedomosti a praktické zručnosti absolventov 1. stupňa štúdia poskytujú široké možnosti ich uplatnenia. Uplatnenie v praxi závisí tiež aj od individuálnych schopností a aktivity samotného absolventa pri hľadaní zamestnania Primárne je však absolvent pripravený na pokračovanie štúdia na 2. stupni nadväzujúceho študijného programu. Na SPU v Nitre môže v rámci odboru pokračovať v štúdiu na 2. stupni študijného programu Výživa ľudí