Všeobecné poľnohospodárstvo

Typ štúdia: Bakalárske
Forma štúdia: Externá, prezenčná
Dĺžka štúdia: 3 roky
Jazyk výuky: Slovenský
Absolvent bakalárskeho študijného programu Všeobecné poľnohospodárstvo nadobudne v priebehu štúdia široký teoretický základ v biologických vedách rastlinného a živočíšneho zamerania, ktoré mu umožnia sa uchádzať aj o štúdium iných programov druhého stupňa štúdia. Špeciálny profil získa absolvovaním predmetov všeobecná rastlinná výroba a živočíšna  výroba. Praktické informácie sú orientované do rastlinnej produkcie, živočíšnej produkcie, mechanizácie, hodnotenia poľnohospodárskych produktov, hygieny a prevencie proti chorobám. Profil absolventa je doplnený predmetom analýza dát v agrobiológii. Na základe teoretických poznatkov získa odborné a praktické zručnosti a schopnosti v oblasti starostlivosti a riadenia v oblasti rastlinnej výroby a chovu hospodárskych zvierat.

Vedomosti
V rovine vedomostí a znalostí získa absolvent  v priebehu štúdia širší teoretický vedomostný základ  zo  zoológie, botaniky, fyziológie, genetiky, zootechniky, ochrany a tvorby životného prostredia,  agrochémie, manažmentu živín v agroekosystéme, manažmentu ochrany rastlín,  rastlinnej výroby, živočíšnej výroby a analýzy dát v agrobiológii. Získané praktické informácie sú orientované do rastlinnej produkcie, živočíšnej produkcie, mechanizácie, hodnotenia poľnohospodárskych produktov, hygieny a prevencie proti chorobám. Absolvent študijného programu „Všeobecné poľnohospodárstvo“ pochopí teórie, princípy, podstatné fakty vzťahujúce sa k poľnohospodárskym systémom.

Zručnosti
V rovine praktických schopností a zručností absolvent študijného programu „Všeobecné poľnohospodárstvo“ získa schopnosť navrhovať a realizovať poľnohospodárske systémy v súvislostiach na konkrétne agroekologické podmienky a environmentálne dopady. Dokáže riadiť technologické procesy v poľnohospodárskej sústave, definovať platné normy a príslušnú legislatívu v oblasti rastlinnej aj živočíšnej výroby a hodnotiť poľnohospodárske systémy podľa stanovených parametrov kvality.

Kompetencie
V rovine kompetencií dokáže absolvent samostatne kvalifikovať a kvantifikovať špecifické problémy súvisiace s poľnohospodárskym systémom v oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby, profesionálne prezentovať vlastné stanoviská a tvorivým a pružným myslením navrhnúť technologické možnosti ich riešenia. Absolvent dokáže viesť kolektív výkonných pracovníkov zabezpečujúcich prevádzku  farmy. Je schopný aktívne pristupovať a zaujímať sa o celoživotné vzdelávanie s ohľadom na rozvoj a technický pokrok v odbore a získavanie nových poznatkov.

Uplatnenie absolventa
Absolvent je pripravený na praktické uplatnenie sa sfére poľnohospodárskej výroby. Absolvent sa uplatní ako súčasť tímov v technicko-ekonomickom sektore poľnohospodárskych podnikov orientovaných na rastlinnú a živočíšnu produkciu, potravinárstva, či v obchode samotnom. Je schopný riadiť a starať sa o vlastnú rastlinnú a živočíšnu výrobu ako farmár. Je pripravený pre štúdium druhého stupňa v odporúčaných programoch Manažment živočíšnej výroby, Manažment rastlinnej výroby, Výživa zvierat a krmivárstvo, Genetické technológie v agrobiológii, Udržateľné poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.