Ochrana a využívanie krajiny

Typ štúdia: Inžinierske
Forma štúdia: Denná, prezenčná
Dĺžka štúdia: 2 roky
Jazyk výuky: Slovenský

Absolvent dokáže riešiť: 

  • problémy ohrozenia kvality jednotlivých zložiek životného prostredia na lokálnej a regionálnej úrovni, environmentálna problematika a starostlivosť o krajinu. Analyzovanie a syntetizovanie poznatkov a ich vyhodnocovanie, poznanie základných zložiek a prvkov krajiny, v rámci krajinnej štruktúry a environmentálnych systémov.
  • navrhovanie koncepčných podkladov eko-stabilizačných opatrení, revitalizácie a tvorby krajiny. Spracovanie krajinárskych štúdií,  krajinných a územných plánov, regionálnych a lokálnych rozvojových programov, programov starostlivosti ochrany prírody a krajiny, Natury 2000, dokumentácie ÚSES, agro-environmentálnych programov. 
  • navrhovanie konkrétnych opatrení na riešenie problémov ochrany prírody a krajiny, manažmentu, ochrany a plánovania ekostabilizačných opatrení na rôznych úrovniach. Vypracovanie náplne a postupov manažmentu chránených území na základe dosiahnutých vedeckých poznatkov a v zmysle platnej legislatívy, Vie spracovať rozvojové programy rozvoja cestovného ruchu a programy obnovy vidieka a ďalšie úlohy súvisiace s krajinou.
  • projektové štúdie a projekty objektov v krajine. Návrh konkrétnych sanačných a eliminačných úprav krajiny. Ekostabilizačné objekty protieróznych a protipovodňových opatrení. Sanácia jednoduchých zosuvov. Sanácia lomov. Návrhy krajinárskych úprav, vegetačných úprav v krajine, plány verejných a spoločných zariadení, opatrenia projektov pozemkových úprav a posúdiť hodnoty
  • dizajn krajiny. Absolvent vie identifikovať významovo-hodnotové vlastnosti krajiny a esteticko-vizuálnu úroveň krajiny. Vie navrhovať opatrenia na uchovanie a zlepšenie krajinného rázu a charakteristických znakov krajiny. Dokáže hodnotiť vizuálne dopady (impakt) ľudských činností v krajine, štruktúru ekologickej stability krajiny, vplyv činností na prostredie (proces EIA), charakteristického vzhľadu krajiny.