Bezpečnosť a kontrola potravín

Typ štúdia: Bakalárske
Forma štúdia: Externá, prezenčná
Dĺžka štúdia: 4 roky
Jazyk výuky: slovenský
Bakalársky študijný program bezpečnosť a kontrola potravín sa zameriava na hygienické požiadavky a podmienky, ktoré musia potravinárske podniky, sklady a predajne splniť, na hygienu výroby jednotlivých potravín, hygienu skladovania, prepravy a predaja potravín. Absolvent ovláda legislatívne požiadavky v zmysle potravinárskej legislatívy SR a EÚ, systém HACCP, sanitačný program, metrologický program, ISO normy, štandardy kvality a bezpečnosti potravín, epidemiológiu a prevenciu alimentárnych ochorení a alergií z potravín a zásady správnej hygienickej praxe.

Uplatní sa v potravinárskych podnikoch, pri predaji a distribúcii potravín ako manažér pre hygienu a sanitáciu, manažér pre riadenie rizika resp. manažér pre kontrolu potravín. V podnikoch, zaoberajúcich sa sanitáciou a deratizáciou v potravinárstve, v poradenských a konzultačných firmách zaoberajúcich sa systémom HACCP, zavádzaním ISO noriem, aplikáciou legislatívy a štandardov kvality a bezpečnosti potravín a systémov manažmentu bezpečnosti potravín.  V potravinárskom školstve, potravinárskom výskume, súkromných vzdelávacích zariadeniach a konzultačných a poradenských strediskách, akreditovaných laboratóriách, podnikových laboratóriách a podnikovej kontrole.